Gasprijs

Gasprijs van de verschillende energieleveranciers zoals Eneco, Nuon, Essent, Energie Direct, EON, Electrabel, Budgetenergie en Nederlandse Energiemaatschappij vergelijken? Welke energiemaatschappij is het goedkoopste met zijn gas? Zowel voor particulieren als de zakelijke markt kunt u doormiddel van het vergelijking overzicht eenvoudig te weten komen welke energiemaatschappij het voordeligst is met uw gasverbruik. Het vergelijken van energieleveranciers kan u veel voordeel opleveren. De prijzen van gas verschillen soms aanzienlijk per maatschappij. Door een paar simpele stappen in het vergelijkingsoverzicht in te vullen ziet u direct waar u aan toe bent. Bovenaan ziet u de goedkoopste energiemaatschappij bij uw energieverbruik. Naast gasprijzen kunt u ook eenvoudig elektriciteitsprijzen vergelijken.

 

Gasprijzen totstandkoming

Sinds de ontdekking van een enorme gasbel in 1959 in het Groningse Slochteren is Nederland een van de grootste aardgasproducten ter wereld. Van al het Europese gas bevindt zich maar liefst 25% in deze gasbel. Oorspronkelijk zou die gasbel maar liefst 2800 miljard kubieke meter groot zijn, waarvan er nu nog ongeveer de helft over is, ruim genoeg voor nog eens 50 jaar gaswinning. De prijzen van stroom en gas zijn nauw met elkaar verbonden, omdat in Nederland de energie voor een belangrijk gedeelte wordt opgewekt in aardgascentrales. Maar ook zijn de gas prijzen afhankelijk van de olieprijs.

Gas prijzen mede afhankelijk van olieprijs

Het aanbod van gas is voor een gedeelte afhankelijk van de olieproductie, omdat olie en gas heel vaak vlak bij elkaar worden gevonden. Hierdoor ontstaat er dus een economische koppeling dus de gasprijs en de olieprijs. Het vinden van grote gasbellen maakt deze koppeling enigszins wat losser. Toen er echter in Slochteren een enorme gasbel werd gevonden is de economische koppeling wettelijk vastgelegd. Daardoor betaalden huishoudens vanaf die tijd voor gas wat ze daarvoor voor huisbrandolie hebben betaald. Hierdoor werd het voor bedrijven rendabel en dus aantrekkelijk om zelf ook gasvelden te gaan exploiteren, zonder dat er daarmee aan de consument veel schade werd toegebracht. Doordat de olieprijzen echter in de loop der jaren uiterst onstabiel bleken te zijn pakte die koppeling echter ook wisselend uit. Daarom is destijds door de regering besloten om de gasprijzen halfjaarlijks vast te stellen en op die manier wat meer stabiliteit te brengen. Een verandering in de olieprijs betekent dan dus niet meer automatisch ook een verandering in de gasprijs. Om de schommelingen tegen te baan bieden tegenwoordig veel energieleveranciers de consument de mogelijkheid om hun gasprijs voor langere tijd vast te zetten.